Волонтер Міжнародної програми «GoCamp Afterschool» з Єгипту.

Волонтер Міжнародної програми «GoCampAfterschool» з Єгипту.

Добігає до логічного завершення перебування у Єланці волонтера з Єгипту Віем Таха. Ніби вчора на календарі було 26 лютого, мороз -17, ожеледиця на дорозі до Нового Бугу, очікування і вболівання за те, щоб не захворіла, бо людина ніколи не бачила снігу та не відчувала хурделиці. Спільні переживання несприятливих погодних умов відразу ж зблизили нас, зробили її «своєю», і коли вона з’явилася, маленька, тендітна, усміхнена, у всіх було враження, що ми її знали завжди. Перше враження посилилося нестримним бажанням працювати та бути корисною. « Я хочу використовувати кожен момент для спілкування з учнями», - відповідь, яка звучить кожного разу, коли ми хочемо запропонувати Віем відпочинок. Навіть коли заняття у гімназії були призупинені через несприятливі погодні умови, діти приходили до гімназії, спілкувалися , покращували англійську мову, ділилися елементами української культури. Наша волонтерка знає , що таке зимові розваги, вміє ліпити снігову бабу, грати в сніжки.

Як же опинилася молода дівчина з теплих країв у Єланці? Єланецька гуманітарна гімназія співпрацює з громадською організацією Global Office, спрямованою на популяризацію вивчення іноземних мов та волонтерського руху в Україні, сприяння міжкультурному діалогу та громадській дипломатії. Філія цієї організаціїGoCamp організувала залучення волонтерів із 100 країн світу для участі в літніх мовних таборах шкіл України протягом літа 2017 року. Школи мали розробити креативне завдання, аби зацікавити волонтерів своєю школою та взяти участь у конкурсі. Гімназія була визначена однією із переможців, але не вдалося підібрати нам волонтера. Ми були не одні, школи продовжували роботу у даному напрямку і GoCamp створив програму GoCamp AfterSchool ( Весела продльонка), аби додатково залучити волонтерів до шкіл України. Завдяки цій програмі 32 волонтери з 14 країн світу прибули до шкіл-переможців наприкінці лютого. Як зазначено у програмі GoCamp, вона через залучення іноземних волонтерів та співпрацю із вчителями України готує молоде покоління до викликів 21-го століття, допомагає опановувати іноземні мови, вчить дітей широко мислити, сприяє обміну культурними цінностями та розширенню світогляду, заохочує новітні технології та методики навчання, долає стереотипи про Україну, популяризує волонтерський рух в Україні,сприяє позитивному позиціонуванню України в світі.

Що нам вдалося зробити? Чим були заповнені дні Віем Таха? Перш за все, велика кількість дітей втратила страх допустити помилку і заговорила англійською впевненіше. Фрази щоденного вжитку, привітання звучать так часто, що доведені до автоматизму. Ігрові форми роботи підвищують мотивацію учнів до вивчення іноземної мови. Вчителі, окрім вчителів іноземної мови, звичайно ж, пригадали слова та вирази, які вивчили у школі та забули через відсутність необхідності у спілкуванні. Учні старших класів обговорили проблему кібер-булінгу, а потім знаходили разом шляхи вирішення проблем. Вільна бесіда з людиною з іншої країни сприяє формуванню відкритості учнів зовнішньому світові та інтеграції.

Велику роль у здійсненні проекту відіграє приймаюча сім’я, адже людина з іншої країни пізнає культуру, національні та кулінарні традиції, способи сімейного виховання через спілкування з членами сім’ї, у якій проживає. Ми безмежно вдячні сім’ї Валерія та Валентини Кравченко за їх надзвичайні зусилля, чудові умови, створені для нашої волонтерки.

Віем Таха активно займається волонтерством у себе на Батьківщині. В Україні вона вперше, і частина її вражень від нашої країни буде пов’язана з перебуванням у Єланці. Вона була вражена тим, що перші особи району прийняли її у перший день перебування у Єланці, тим розмахом, із яким шанують жінок в Україні, присвячуючи їм концерти та даруючи квіти та сувеніри. Українські страви дуже смакують Віем, а від шоколаду та солодощів вона просто у захваті. Українські люди такі дружелюбні- це те, що привернуло її увагу в перший день перебування на Миколаївщині.

Потрібен час, аби переосмислити й усвідомити все, що ми пізнали. Але вже сьогодні можна сказати, що ми стали іншими, наблизилися до світових цінностей, стали відвертішими , і Єгипет став для нас набагато ближчим і зрозумілішим. Дякуємо тобі, маленька, тендітна дівчинко з Єгипту за місток, який ти збудувала між двома країнами та нашими народами, показавши, що у розмаїтті наша сила. Дякуємо тобі ,GoCamp, за новий досвід і нове бачення нас у сучасному світі!

Валентина Мельник, директор

Єланецької гуманітарної гімназії, учасник

програми GoCamp.

/Files/photogallery/28379716_172034980243714_4487750862496300835_n.jpg/Files/photogallery/28468350_557109114652556_1844557657378043159_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 413