У загальноосвітніх навчальних закладах району відзначили 70-ті роковини депортації населення Західної України у віддалені райони СРСР – операція «Захід»

21 жовтня 2017 року в Україні відзначають 70-ті роковини масової депортації цивільного населення з Волинської, тодішніх Дрогобицької та Станіславської, Львівської, Рівненської, Тернопільської й Чернівецької областей до Карагандинської, Архангельської, Вологодської, Кемеровської, Кіровської, Молотовської, Свердловської, Тюменської, Челябінської та Читинської областей колишнього СРСР, у рамках, так званої операції «Захід». Головним завданням операції радянських каральних органів було послаблення національно-визвольного руху в Україні. Протягом декількох годин одного дня тоді примусово виселили понад 76 тис. осіб.

У навчальних закладах району з нагоди відзначення 70-тих роковини масової депортації населення західноукраїнських областей проведено низку заходів: класні години, екскурсії шкільними музеями і музейними кімнатами, оформлення тематичних виставок і стендів, лінійки пам'яті, уроки мужності, бібліотечні уроки, виставки малюнків, виховні години, усні журнали, перегляди відеофільмів, випуск стіннівок, науково-практичні конференції, тематичні виставки, вечори пам'яті тощо.

Зокрема, у Калинівській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулися виховні години «За колючим дротом», п’ятихвилинки на уроках історії «Репресії на Україні», конкурси дитячих малюнків «Хай завжди буде сонце», екскурсії до шкільного музею Бойової Слави.

Для учнів 10-11 класів Нововасилівської ЗОШ І-ІІІ ст. проведено лекції «Ми це пам’ятаємо», «Політичні репресії радянської доби». Члени гуртка «Пошук» зібрали спогади людей, що були свідками політичних репресій.

Школярі Єланецької ЗОШ І-ІІІ ст. взяли участь у конкурсі читців на кращу поезію на тему «У війни не жіноче обличчя», для них проведено уроки мужності «Це треба не мертвим, це треба живим», літературно-музичну конференцію «Чорне крило радянської доби».

У Єланецькій гуманітарній гімназії проведено єдину виховну годину «Люди – жертви політичних репресій» у 1(5)-7(11) класах; на уроках історії п’ятихвилинки у 1(5)-7(11) класах; семінар-практикум «Жертви операції «Захід» (6(10)-7(11) класи); висвітлено трагічні події у гімназійній газеті «ALMA MATER».

19-20 жовтня в Братолюбівській ЗОШ І-ІІІ ст. проведено загальношкільну лінійку пам’яті «Сторінками трагічного літопису в історії рідного краю», урок пам’яті «Вшановуючи минуле, будуємо майбутнє.».

У Нововолодимирівській та Малодворянській ЗОШ I — II ст. пройшли виховні заходи «Позбавлення Батьківщини «Право на пам’ять» , години спілкування «Я пам’ятаю…Я не забуду…»

У шкільних бібліотеках організовано постійно діючі тематичні викладки літератури «Повернення правди», «Злочин, якому немає прощення», «Минуле з гірким присмаком», «У світлі воскреслої правди» тощо.

Під час підготовки та проведення заходів особлива увага приділялась темі консолідації Українського народу, підвищенню національної свідомості, збереженню історичної пам'яті, а також патріотично-виховній роботі з учнівською молоддю.

Теза про необхідність збереження історичної пам'яті нашого народу та утвердження історичної справедливості поєднувалася з тим, що сучасна Українська держава засуджує будь-які прояви агресії у XXI столітті. Український народ ціною життя тисяч патріотів сьогодні відстоює шанс на своє мирне майбутнє і майбутнє Європи, і тому солідарний з усіма народами, які постраждали і продовжують зазнавати страждань від тоталітарних режимів, зокрема кремлівського.

Кiлькiсть переглядiв: 339