Відбувся районний семінар заступників директора з виховної роботи та педагогів-організаторів

Школа – це унікальна система, особливий світ, де рух не припиняється ні на хвилину, адже його складовими часточками є діти, учнівська молодь і педагоги. А для того, щоб цей рух був плідним для кожного його учасника, необхідна злагоджена робота щодо організації навчально-виховного процесу. Особлива роль у ньому належить педагогу-організатору, від якого вимагається все більш високий рівень професіоналізму в роботі з дітьми, вміння організовувати спілкування, вибудовувати стосунки з кожною дитиною таким чином, щоб сприяти її духовному розвитку і вихованню.

12 жовтня 2017 року на базі Калинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся районний семінарзаступників директора з виховної роботи та педагогів-організаторів на тему «Виховання патріотизму як цінності та консолідуючої основи українського народу в умовах Нової української школи».

Мета семінару - обговорення актуальних питань, викликів і загроз щодо патріотичного виховання дітей та молоді, презентація кращих виховних систем з національно-патріотичного виховання, вироблення подальших кроків у патріотичному вихованні дітей та молоді на засадах взаємодії якомога ширшого кола різних соціальних інституцій та організацій.

Розпочався семінар з пленеру «Україна і Європа: шлях до спільного майбутнього», який представили учні Калинівської школи.

Учасники семінару мали можливість завітати до кабінету захисту Вітчизни, відвідали шкільний музей та музейну кімнату «Світлиця» якодин із центрів виховання національної свідомості та патріотизму. Екскурсоводи познайомили присутніх з експонатами музею.

З вступним словом «Виховання патріотизму як цінності та консолідуючої основи українського народу в умовах Нової української школи» виступила методист методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Єланецької райдержадміністрації Лісогор Ю.М., яказвернула увагу учасників семінару на доцільність формування у підростаючоїособистості основних патріотичних цінностей: любові до рідної землі, держави, родини, народу; національної ідентичністі й водночас толерантного ставлення підростаючої особистості до інших народів, культур і традицій; виховання почуття духовної єдності населення усіх регіонів України, спільності його культурної спадщини та майбутнього.

Практичний блок роботи семінару розпочався представленнямвчителями фізичної культури Друзя І.В. та Нирка М.С. виховного заходу «Ми нащадки наших славних козаків» (посвята в козачата для учнів1-4 класів). Учні пройшли ряд випробувань, щоб їх прийняли до лав козачат: розповідали вірші, представляли свої рої, співали пісні, а також майбутні козаки взяли участь у козацьких конкурсах. На заході був присутній хорунжий Громокліївського куреня Скупий Ю.І., який привітав присутніх з святом Покрови Пресвятої Богородиці, закликав дітей поважати героїчне козацьке минуле свого народу, його традиції та любити свою Батьківщину.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в актовій залі школи відбувся гепенінг «Я бачив сон. Я бачив Україну. Через століття погляд мій сягнув», який підготувала педагог-організатор Калинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Стірус Л.В. Це дійство об’єднало разом учнів, вчителів, батьків, гостей школи. Найпочеснішими гостями на святі були воїни-захисники Стоян Віктор Васильович та Петрик Євген Михайлович. Від самого початку свято було пронизане любов’ю, патріотизмом до рідної землі. Емоційно насичене дійство не залишило байдужим жодного присутнього в залі.

На свято до школи завітав сільський голова Булах Володимир Миколайович, який привітав присутніх з наступаючими святами та пригостив юних козачат солодкими подарунками.

В ході семінарудиректор Калинівської ЗОШ І-ІІІ ступенівКокуца Г.В. презентувала систему виховної роботи школи з напрямку національно-патріотичного виховання та представила професійний портрет педагога-організатора Стірус Л.В. з проблеми «Національно-патріотичне виховання особистості у навчальному закладі як стратегічне завдання школи в контексті Концепції Нової української школи».

Відповідно до мети семінару виступаючими було розкрито різні аспекти виховання почуття патріотизму дітей та молоді в контексті традицій вітчизняної і зарубіжної практики; висвітлено особливості українського патріотичного виховання дітей та учнівської молоді на сучасному етапі; окреслено межі та тематичні напрями проведення подальшої дослідно-експериментальної роботи з означених питань.

На основі обговорення учасниками зібрання зроблено висновок, що патріотизм – це безумовне за походженням і високосмислове за духовно- моральною мірою почуття-цінність. Метою патріотичного виховання на сучасному етапі є становлення громадянина-патріота, готового самовіддано розбудовувати Україну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти громадянському миру й злагоді в суспільстві. Акцентовано, що у змісті патріотичного виховання доцільно зосередитися на оволодінні зростаючою особистістю такими патріотичними цінностями, як любов до рідної землі, держави, родини, народу; формувати національну ідентичність й водночас толерантне ставлення підростаючої особистості до інших народів, культур і традицій; виховувати почуття духовної єдності населення усіх регіонів України, спільності його культурної спадщини та майбутнього.

Водночас, визнаючи високу вагу і значущість патріотичної проблематики, учасники семінару вважають актуальним подальше різновекторне розгортання практико-орієнтованих досліджень, обґрунтування й упровадження нових технологічних підходів, засобів, здатних істотно вплинути на практичний виховний потенціал освіти, доповнюючи й урізноманітнюючи усі її складники: навчально-виховний процес, позакласну та позашкільну роботу.

Учасниками семінару були розроблені навчально-методичні рекомендації щодо організації системи національно-патріотичного виховання в умовах Нової української школи.

/Files/images/romanets_22/11.jpg/Files/images/romanets_22/22.jpg/Files/images/romanets_22/33.jpg/Files/images/romanets_22/44.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 339